Wypieki okolicznościowe

W Polsce na wigilijnym stole powinno znaleźć sie 12 potraw. Mnie jednak znacznie bardziej podoba się tradycja norweska, gdzie na stole winno sie znaleźć 7 różnych słodkich, świątecznych wypieków. Historia 7 świątecznych wypieków w Norwegii sięga 1845 roku – wtedy to pojawiła się książka kucharska Pani Hanny Winses, gdzie instruowała ona jak można przygotować rzeczy smaczne z tanich i dostępnych produktów. Tam właśnie znalazły się przypominające nasze faworki ciasteczka o wdzięcznej nazwie „Fattigmann” czyli po polsku „Biedaki”. Książka kucharska Pani Hanny czerpała z tradycji wielu krajów, ale bardzo przyjęła się w Norwegii będąc najbardziej rozpoznawalną pozycją tego typu w tym kraju. Oprócz „biedaków” najpopularniejsze w Norwegii są Sandkaker’y czyli babki piaskowe, Pepperkaker’y czyli tradycyjne pierniki, Krumkaker’y czyli rożki z ciasta gofrowego wypełnione dżemem i śmietaną, Goro czyli rodzaj cienkich gofrów, Berlinerkranser czyli małe kruche ciastka w kształcie wstążek posypane cukrem. Super tradycja prawda? W Fajnecafe na każde święta przygotowujemy sporo różnych okolicznosciowych wypieków – myślę że dobrze byłoby połączyć na przykład norweską świąteczną tradycję z polską i na stół podać 12 różnych słodkości. Tak to zdecydowanie dobra forma współpracy międzynarodowej.

Kategoria:

Na święta Wielkiej Nocy, Bożego Narodzenia, dni kobiet, mężczyzn, mam, ojców, dziadków, babć i wszystkie inne dni Walentego, dziecka czy dyni produkujemy okolicznościowe tematy, z których wszystkie znajdziesz w naszych kawiarniach, a wybrane również w ofercie hurtowej.

Shopping Cart